BBQ Ord og Uttrykk
Som i alle bransjer, så har Barbecue/grilling mange ord og uttrykk som ofte kan være som gresk for mange nybegynnere, for å hjelpe litt, har vi laget en liste over slike uttrykk. Vi håper dette kan gjøre det litt enklere i jungelen!
- «Low and slow» Det betyr lav varme over lengre tid, f.eks på Brisket, svinenakke osv.
- Intern Temp, temperatuen man ønsker å oppnå på kjernen i kjøttet.
- Butcher paper, slakterpapir på norsk, papir laget til bruk med mat, brukes for å pakke inn kjøtt for å speede opp tiden.
- Rub, krydder som brukes på kjøttet/fisken før grilling, finnes i mange forskjellige blandinger. En stor del av den riktige smaken.
- «Stall», beskriver f. Eks når brisket stopper opp på rundt 70 grader og kan bruke 1-2 timer før den går videre. Derfor pakker man inn brikset på 70 grader, for å speede opp farten.
- Marinade, er noe du legger kjøttet i før grilling, gjerne over natten. I BBQ brukes det ikke så mye, da man heller bruker RUB.
- BBQ Saus, det er en mengde forskjellige BBQ sauser, med mye gode smaker. Brukes gjerne til å smøre på kjøttet siste 20 minutter på grillen, eller rett på tallerken for å dyppe kjøttet i. Blandes med Pulled pork.
- Glaze, er ofte samme som BBQ saus.
- Bark, overflaten som kommer etter lang tid på smokeren. Karamelisert rub ++
- Burnt ends, kan være biter fra brisket som er blandet med bbq saus eller fra svineribbe/mage..
- Smoke ring, rosa ring rundt kjøttet.
- White sauce, en eddik basert bbq saus, spesielt god på kylling.
- Indirekte og direkte grilling, definerer om man griller rett over varmekilden eller på siden. F. Eks om man legger kjøttet rett over kullet/gassbrenneren, er det direkte. Legger man kullet på 1 side av grillen og kjøttet på andre, er det indirekte.
- Beer can chicken, man setter en halv full ølboks opp i bakenden på kyllingen og griller den.
- Pitmaster, en erfaren griller
- Brisket point, den delen av brisketen med mest fett
- Brisket flat, den delen med minst fett.
- Offset, smoker som er vedfyrt
- Spatchcock kylling, kylling der ryggbenet er fjernet og kyllingen grilles flat.
- Reversesear, når man brenner av kjøttet etter det har kommet til riktig kjernetemp.